Årets Guldbagge till Fia Söderberg

Fårfesten i Kil delar för femte året ut ett fint pris - Guldbaggen (the real one). Syftet med stipendiet är att uppmuntra personer, verksamma inom de områden där får är i fokus och 2020 gärna med bäring mot årets FÅRfests motto: FÅR – the Future! År 2020 går priset till Ullförmedlingens grundare Fia Söderberg.

Motivering till årets pristagare

"Fia Söderberg, Ullförmedlingen, har skapat en modern plattform, där en ullmarknad möjliggör en effektiv köp/sälj-process. En podd bistår med kunskap, väsentlig för att både producenter och konsumenter ska kunna göra bra val. Facebook-gruppen underlättar och uppmuntrar informationsutbyte, diskussion och inspiration. Med stor kunskap och ett målinriktat förhållningssätt har Fia Söderberg bidragit till att öka utvecklingen av och tillgången till rätt ull till rätt användning."

Om stipendiet

Stipendiet består av 10 000 kronor och en skulptur av en Guldbagge, ett keramiskt verk av Kaj Stuart Beck, som med humor och värme symboliserar FÅRfestens intentioner.

Tidigare stipendiater är Einar de Wit, klippan bakom Fåravelsförbundets tidning Fårskötsel, Christina Ekelund och Erik Thorstenson, båda stora inspiratörer, konstnärer, lärare och Eva Alfredson, som med sina otrolig höga krav på hela skinnhanteringsprocessen driver utvecklingen framåt. Vid 2019:års FÅRfest satte vi fårklippningen i fokus genom att tilldela Matilda Andersson från Österbymo stipendiet för hennes skicklighet och höga ambitioner inom fårklipparyrket.

Priset delas ut fredagen 29 februari 12.00 under Fårfesten i Kil.

Läs mer om priset här på Fårfestens webbplats