Ullcentrum samlar in 30 ton svensk ull

Det är förstås resursslöseri att vi i Sverige slänger majoriteten av all fårull. Men det finns en mängd aktörer som förtjänar lite uppmärksamhet, som på olika sätt gör en stor gärning i att göra något av svensk ull. Först ut i Ullförmedlingens spaning runt landet är företaget Ullcentrum på Öland.

###Om Ullcentrum

Ullcentrum startades 1998 av Ann Linderhjelm, och finns på norra Öland. Ann har alltid haft ett genuint intresse för naturmaterial. Eftersom mycket av den ull som klipps slängs började funderingarna över vad man kunde använda ullen till och Ullcentrum började samla in ull från närområdet. Företaget började helt från scratch med produktutveckling, design, hitta avsättning för den lokala ullen. Så småningom växte det fram produkter i tovad ull, garn och stickat. Alla produkter är egen design och formgivning.

Visionen är att arbeta miljövänligt och ekologiskt så långt det är möjligt i rena klassiska naturmaterial som ull och lin. Produktionen är småskalig och strävar efter att den ska vara så lite resurskrävande som möjligt med bra betingelser för de anställda. Företagets verksamhet handlar till största delen om grossistförsäljning. Återförsäljare finns i Sverige, Europa, Japan & USA. Företagets mål är att hela tiden utveckla och förbättra sortimentet av klassiska, användbara och hållbara produkter.

###Insamling hos fårägarna

Ullcentrum tar tillvara 30 ton ull per år, som de samlar in direkt från fårägarna på Öland, i Småland, Blekinge och södra Östergötland. De åker hem till gårdarna, och tar med sig ullen i en skåpbil. Ullcentrum tillhandahåller 125 liters papperssäckar, som de lämnar vid varje hämtning till nästa klippning hos fårägaren.

###Förädling av ullen

Ullen förädlas sedan i egen regi. Mindre kvantiteter tvättas och färgas på Öland. Men den mesta av ullen körs ner till Skåne där huvudlagret finns. Där pressas ullen till stora 200 kilos balar. Ungefär en gång per år beställer de en stor trailer som kör ner ullen till Belgien. Där finns ett tvätteri som tvättar ullen miljövänligt och skonsamt, och lämnar kvar en del av det naturliga lanolinet i ullen. Hälften av ullen tovar Ullcentrum själva, genom rulltovning till stora plattor, efter en teknik från Mongoliet. Från de plattorna stansas det ut sulor, grytunderlägg, nyckelringar, sittdynor mm. Den ull som är mjukare med längre fibrer spinns till garn. Då samarbetar Ullcentrum med ett litet spinneri i Litauen som spinner garnet efter deras önskemål. Sedan färgas garnet i Kinna, till färger som de tagit fram.

###Konsumenterna måste välja svenskt

På frågan vad som saknas i Sverige för att vi bättre ska kunna ta tillvara den svenska ullen tycker Ann att konsumentperspektivet är viktigast:

– Vi saknar att svenska konsumenter väljer att köpa svenska ullprodukter. Att samla in svensk ull är inget problem, det fungerar bra och fårägarna levererar ull av god kvalitet..