Tips för en bra säljannons

Ta bra bilder

Fotografera gärna utomhus för bästa ljus. Ta både närbild och bild på hela ullfällen. Närbilden tar du på ett representativt urval av ullen där man ser lockarna tydligt. Du kan hålla ett par ullockar i handen, eller lägga en linjal brevid ullen. Du kan ladda upp max fem bilder, en rekommendation är minst två. Bra bilder ger rättvis information om kvalitet på ullen och skapar rätt förväntningar. Här är ett exempel där ullen syns på ett bra sätt.

text

text

Beskriv ullen rättvist

Det finns några kategorier som du ska fylla i och det finns också några egenskaper som är frivilliga. Berätta i fritextfältet om du vet vad ullen är bra att användas till. Är ullen väldigt skräpig och smutsig, var tydlig med det så kan köparen avgöra rätt ändamål.

Sätt rätt pris

Det finns inga riktlinjer för prissättning i Ullförmedlingen, men all ull har ett värde. Ta därför även betalt för trädgårdsull som är smutsig och skräpig. Naturligvis går det inte att ta lika mycket betalt som för ull av ren och skräpfri kvalitet som passar till förädling. De flesta tar ett högre pris för ull av toppenkvalitet som kräver mer tid att sälja i små partier. Säljer du stora kvantiteter osorterad ull till någon enstaka köpare får du mindre betalt men behöver inte ägna lika mycket tid. En del säljer bara hela fällar, och en del sorterar och kan sälja i mindre partier. Gör det som passar dig. Prisnivåer ligger mellan 5 kr/kg (smutsig och skräpig ull) upp till 500 kr/kg (ren ull av förstaklass kvalitet från t ex Alpacka, eller finfibrig Jämtland av god och ren kvalitet).

Beskriv dig och din verksamhet

Lägg ned lite tid på att beskriva din profil. Köpare vill gärna veta var ullen kommer ifrån och hur djuren har det. Här har du chansen att visa och beskriva det. Lägg också upp en bild på dig eller på din gård. Ange om du är ekologiskt certifierad.

Ta hand om köparen Kommunicera tydligt med köparen och avsluta affären på ett bra sätt. Ju mer du tänker på att ha en bra kommunikation, skapa rätt förväntningar för din produkt, och erbjuda en smidig och bra service, ju bättre omdömen får du av köpare. Det ger dig bra marknadsföring.