Så här funkar Ullförmedlingen

Här kan du söka och hitta lokal svensk ull. Du kan lägga in egna annonser för att sälja eller köpa. Du behöver skapa ett konto för att lägga in annonser.

Skapa konto

Börja med att skapa ett konto. Du får ett bekräftelsemejl till din epost som du ska svara på. Om det inte kommer, titta om det råkat hamna i e-postens skräpkorg. Logga in på ditt konto och fyll i kontaktuppgifter, din adress och en kort beskrivning av dig eller din verksamhet. Lägg gärna in en bild som på dig, gården eller dina får.

Adress

Adressen är kopplad till en karta för att dina annonser ska synas i kartan och vara lätta att hitta för de som söker lokal ull. Därför är det viktigt att du fyller i din adress annars syns inte annonserna på kartan. Får du inte rätt förslag på din adress eller hamnar markeringen på fel plats? Då kan du leta upp din plats på Google maps och kopiera in longitud och latitud i din profil.

Gör så här:

  • Klicka här
  • Leta upp platsen
  • Högerklicka på platsen/pluppen
  • Klicka på siffrorna som kommer upp först i listan så kopieras dem (vänsterklicka)
  • Gå till din profil och klistra in siffrorna i fälten för longitud och latitud

Är det här krångligt? Skicka ett mejl med din adress till till

Lägg in annonser

Lägg in ullen enligt de kategorier som finns. Du behöver inte fylla i alla, men ju fler desto bättre för köpare och ullen blir sökbar till större del.

Ta bra bilder Fotografera ullen gärna utomhus i skugga för bästa ljus. Ta både närbild och bild på hela ullfällen. Närbilden tar du på ett representativt urval av ullen där man ser lockarna tydligt. Du kan hålla ett par ullockar i handen, eller lägga en linjal brevid ullen. Du kan ladda upp max fem bilder, en rekommendation är minst två. Bra bilder ger rättvis information om kvalitet på ullen och skapar rätt förväntningar.

Beskriv ullen rättvist Det finns några kategorier som du ska fylla i och det finns några egenskaper som är frivilliga. Berätta i fritextfältet om du vet vad ullen är bra att användas till. Är ullen väldigt skräpig och smutsig, var tydlig med det så kan köparen avgöra rätt ändamål och rätt förväntningar skapas. Köpare vill inte köpa "grisen i säcken" och du vill få rättvist betalt.

Sätt rätt pris Det finns inga riktlinjer för prissättning i Ullförmedlingen, men all ull har ett värde. Ta därför även betalt för ull som är smutsig och skräpig. Naturligvis går det inte att ta lika mycket betalt som för ull av ren och skräpfri kvalitet som passar till förädling. Här får du prova dig fram och se vad som är säljbart.

De flesta tar ett högre pris för ull av toppenkvalitet som kräver mer tid att sälja i små partier. Säljer du stora kvantiteter osorterad ull till någon enstaka köpare får du mindre betalt men behöver inte ägna lika mycket tid.

En del säljer bara hela fällar, och en del sorterar och kan sälja i mindre partier. Gör det som passar dig.

Prisnivåer ligger mellan ca 3 kr/kg för smutsig och skräpig ull och upp till 300-500 kr/kg för ren ull av förstaklass kvalitet från till exempel Alpacka eller finfibrig Jämtland. Det beror på vem din köpare är. Är det en uppköpare och mellanhand får du mindre betalt men kan sälja större volymer. Är det direkt till konsument, hantverkare och handspinnare kan du få ett högre pris för ren ull men sälja små volymer.

Beskriv dig och din verksamhet Lägg ned lite tid på att beskriva din profil. Köpare vill gärna veta var ullen kommer ifrån och hur djuren har det. Här har du chansen att visa och beskriva det. Lägg också upp en bild på dig eller på din gård. Ange om du är ekologiskt certifierad.

Ta hand om köparen Kommunicera tydligt med köparen och avsluta affären på ett bra sätt. Ju mer du tänker på att ha en bra kommunikation, skapa rätt förväntningar för din produkt, och erbjuda en smidig och bra service, ju bättre omdömen får du av köpare. Det ger dig bra marknadsföring och ett högt förtroende som är värt mycket även i kronor.

Frakt eller hämtning

Om du vill att ullen endast hämtas hemma på gården, skriv det i din profil och i dina annonser. Annars packar du ullen och fraktar med Postnord, Schenker, DHL, Bring eller andra transportföretag. Vissa lantbrukare har redan fraktavtal som går att använda även för ullen. Om du ska skicka små förpackningar med ull är det billigaste och enklaste att använda Postnords ”Skicka lätt" ”. Ull är skrymmande, en del vacuumpackar ullen med dammsugare eller vacuummaskin. Här kan du söka olika fraktalternativ: https://billigtpaket.se/