Hur sätter jag rätt pris?

Det finns inga riktlinjer för prissättning i Ullförmedlingen, men kom ihåg att all ull har ett värde. Ta därför även betalt för ull som är smutsig och skräpig. Naturligvis går det inte att ta lika mycket betalt som för ull av ren och skräpfri kvalitet som passar till förädling. Här får du prova dig fram och se vad som är säljbart.

De flesta tar ett högre pris för ull av toppenkvalitet som kräver mer tid att sälja i små partier. Säljer du stora kvantiteter osorterad ull till någon enstaka köpare får du mindre betalt men behöver inte ägna lika mycket tid. Ibland är det köparen som anger priset efter att ha fått din ull levererad och kvalitetsgranskat den.

En del säljer bara hela fällar, och en del sorterar och kan sälja i mindre partier. Gör det som passar dig.

Prisnivåer ligger mellan ca 3 kr/kg för smutsig och skräpig ull och upp till 300-500 kr/kg för ren ull av förstaklass kvalitet från till exempel Alpacka eller finfibrig Jämtland. Det beror på vem din köpare är. Är det en uppköpare och mellanhand får du mindre betalt men kan sälja större volymer. Är det direkt till konsument, hantverkare och handspinnare kan du få ett högre pris för ren ull men sälja små volymer.