Förvara ullen

Tips

  • Förvara inte säckarna på betonggolv - de suger åt sig fukt, trägolv är bättre
  • Ullen är en färskvara och bör inte förvaras alltför länge, lanolinet kan härskna
  • Knyt påsarna ordentligt för att undvika mal och annan ohyra
  • Använd papperssäckar/påsar och inte plastsäckar - då blir ullen möglig och fuktig och förstörs
  • Packa inte för tunga säckar så att de blir ohanterliga, max 20 kg

Packa ullen rätt###

Det är bra om nyklippt ull luftas om den är det minsta fuktig. Ullen från torra, rena och friska får kan packas direkt i papperssäck under klippningen efter en grovsortering.

Lägg gärna en papperstidning mellan fällarna i säcken, som suger åt sig eventuell fukt, men också gör det lättare att skilja på fällarna.

Packa vit ull för sig och andra nyanser för sig, blanda inte. Skriv på säckarna när den är klippt, och vad det är för sorts ull, till exempel lamm/tacka/bagge, ras och färg.

Knyt ihop säckarna ordentligt, med ett balsnöre eller liknande. Det minskar risken för skadedjur att ta sig in i säcken.

En torr, sval plats###

När ullen är klippt, sorterad och packad i rena papperssäckar behöver den förvaras på en torr plats i väntan på nästa steg. Det finns också nätsäckar i plast som ger en luftig förvaring. Ohyra kan ta sig in till ullen om man använder dessa säckar, men är utrymmet säkrat från skadedjur så fungerar de alldeles utmärkt.

text

Plastsäckar fungerar inte alls eftersom de är för täta. Värme och kondens bildas plastsäckarna och ullen drabbas av mögel. Se till att underlaget är torrt och att lokalen du förvarar ullen i inte drar in alltför mycket fukt. En luftig lokal med trägolv fungerar bra. Det behöver inte vara ett uppvärmt utrymme, men luften och golvet behöver vara fri från fukt. Säckarna behöver också skyddas från råttor och möss.

Ull är en färskvara, men kan förvaras några månader och kanske upp till ett par år under bra förhållanden.