Några fårraser och deras ull

Vad kan man använda ullen till från de olika raserna som finns i Sverige? Här nedan listar vi några av de svenska rasernas ull och deras användningsområden. Olika individers ull kan skilja sig mycket åt även inom samma ras, särskilt inom lantraserna och allmogefåren. De olika ulltyperna ryaull, pälsull, gobeläng och finull kan dyka upp inom olika raser.

Allmogefåren

Består av 11 olika raser: Brännöfåret, Dala Pälsfår, Fjellnäsfår, Gestrikefår, Hälsingefår, Klövsjöfår, Roslagsfår, Svärdsjöfår, Tabacktorpsfår, Värmlandsfår, Åsenfår. Inom gruppen finns en stor bredd av olika kvalitet och färger med olika upptyper, en uppsjö av variationer. Många rasers ull är utmärkt hantverksull och bra att både tova och spinna med. Många handspinnare är intresserade av att spinna av allmogeullen. Användbar också till konstvävnader och historiska textilier för att återskapa historiska textilprodukter.

Läs mer om allmogefåren och deras ull här

Jämtlandsfår

Jämtlandsfåret blev en ny fårras i Sverige 2010 då man korsade in renrasiga Merinofår med korsningsfåret Svea, som är vanligt i Jämtland, är en bra allround tacka med finkrusig ull. Ullen är bra till hand- och maskinspinning och lämpar sig för hudnära plagg eftersom den upplevs som väldigt mjuk och är väldigt finfibrig. Enstaka individer kan ha kvalitet som stoppull men är inte rekommenderade avelsdjur. Ullen går utmärkt att tova men bör kardas försiktigt.

Läs mer om Jämtlandsfåret här

Några engelska köttraser

Kerry Hill är en ny engelsk ras i Sverige, som är uppskattade av de handspinnare som testat den. Ullen tovar sig inte. Oxford down är bra till stoppningsull. Denna ull går heller inte att tova, men fungerar bra även till spinning och garnhantverk. Shopshire är en vit, finfibrig ull och tovar sig inte. Lämpar sig för stoppning.

Gotlandsfår

Den vanligaste svenska fårrasen som avlas för de fina skinnens skull. Ullen från Gotlandsfåret är glansig, stark och består mest av täckhår. Den lämpar sig särskilt bra till tovning och filtning, då den tovar sig lätt. Vanligt förekommande är att använda den till bruksföremål som sittunderlag, hattar, tofflor mm, då den är mycket slitstark. Även användbar som garn och till att sticka olika plagg. Vid spinning fungerar den bäst om man blandar in ull med mycket bottenull, som från Svensk finull eller Jämtlandsfår.

Läs mer om Gotlandsfåret här.

Gutefåret

Är en lantras med ull som innehåller bottenull, täckhår och märghår. Ullen är rak eller något vågig och fällen är tät. Lammens ull är mjuk och len. Äldre djur får grövre ull, ofta fylld med märghår som har en viktig funktion för fällens luftighet och för att hålla värmen. Ullens färg varierar från svart över hela gråskalan till vitt. Ibland förekommer inslag av bruna nyanser. Skäckiga djur förekommer. Ullen lämpar sig bra för tovning av bruksföremål. Mycket mörkt grå och svartgrå nyanser förekommer medan helt svarta och vita är mer ovanliga. Gutefåret släpper den gamla ullen på våren då den nya ullen växer ut.

Läs mer om Gutefåret här.

Leicester

Är ursprungligen ett engelsk köttrasfår men har i Sverige utvecklats till en svensk pälsfårsras, i likhet med Gotlandsfåret. Leicester är ett vitt får, som ger vita glansiga lockar. Ullen lämpar sig för garntillverkning och gärna då i kombination med andra ulltyper som har mer bottenull eftersom ullen är väldigt glansig. Ullen lämpar sig även för tovning och som dekorationsull till olika figurer, till exempel tomtar.

Läs mer om Leicesterfåren här.

Ryafår

Ett lantrasfår som har riktigt med ull, ullen ska vara lång, stark och ha hög glans. Den ska vara fri från märg- och dödhår Fåren kan vara vita, svarta eller bruna. Det finns grå nyanser men det är ovanligt. Ullen är lång, glansig och stark och består av täckhår och bottenull. Ryaullens staplar är mest vågiga. Ullen är uppskattad för hemslöjdsändamål och lämpar sig för mattor, att tova och garn. På grund av ullens längd har många spinnerier svårt att spinna ryaull.

Läs mer om Ryafåret här.

Svensk finull

En svensk lantras med en glansig, finkrusig och väldigt mjuk ull som inte sticks och går att ha hudnära. Finns i färgerna vitt, svart och brunt. Ullen fungerar bra att både spinna och tova av. Ofta vill spinnerierna blanda in finull i gotlandsullen för att få med ull med mycket bottenull för ett bättre garn och mindre spill. Det är stor efterfrågan på Svensk finull från ullföretag, t ex karderier och spinnerier.

Läs mer om Svensk finull här.

###Texel Texelfåret är ett köttrasfår som i första hand ger bra slaktkroppar. Ullen är lite vaddig, och fungerar mycket bra till stoppning av olika produkter som tillexempel täcken, kuddar, figurer. Det är bra stuns i ullen. Om du trycker ihop den går den snabbt tillbaka till sin ursprungliga volym. Ullen går inte att tova, den filtar inte ihop sig. Det är stor efterfrågan på texelull från olika företag för stoppningsmaterial. Det finns vit texel och enstaka blå (svart) texel.

Läs mer om Texelfåret här.