Vad är bra och dålig ullkvalitet?

text

Renhet och skräpighet

Om ullen är väldigt ren och fri från skräp och smuts är det en bra ullkvalitet för att förädla ullen på olika sätt. Här kan man titta på om det är foderrester eller ogräs som tistlar eller andra växter i ullen. Finns träck eller är ullen färgad av urin? Handspinnare vill ofta ha ren och skräprfri ull. Ska ullen maskinspinnas till garn är det bra om den är är oskräpig. Lite smuts i topparna går att tvätta bort. Det är svårare med till exempel timotej, tistlar och andra växtdelar.

Längd

Om längden är kort eller lång spelar mindre roll, det är viktigare att det är jämn i längd. Men om du ska spinna ullen till garn vill de flesta spinnerier ha fibrer som är längre än 5 cm och kortare än 15 cm, på grund av att de annars kan få störningar i sina maskiner. En duktig handspinnare kan dock tycka att det är spännande att spinna kort ull. Är ullen väldigt kort, 2-3 cm är den svår att förädla till garn men kanske går att tova av.

Färg

Är ullen jämn i färgen, eller skiftar den i många olika? Är den vit är det viktigt att det inte är någon annan färg i fällen, till exempel svart. Beroende på användningsområde spelar färgen roll. Ska ullen färgas och färgen är ojämn eller flera olika färger, så blir resultatet därefter.

Krus

Är det många krus (böjningar/vågor på varje fiber) på ullen? Ju finfibrigare ull desto flera krus, och ju mjukare upplevs ullen. Ska ullen användas nära kroppen är många krus per centimeter en bra kvalitet, ska ullen användas till plagg som ska tåla väta bättre är det en sämre kvalitet för det ändamålet.

Sköra ullfibrer

Om ullfibern går av när du sträcker på den, är det ett tecken på en skör fiber som om den ska förädlas i maskiner kommer gå av. Ska du använda ullen i trädgårdsodling spelar det mindre roll.

Ihopfiltad ull

Om ullen är ihoptovad så att fibrerna inte går att dra isär, är det svårt att förädla ullen eller sälja den till handspinnare, eller tovare. Ska du använda ullen i trädgårdsodling gör det ju inget.

Missfärgad ull

Om fåret har haft löss eller andra hudsjukdomar/parasiter kan ullen bli missfärgad. Färgen kan förstås också påverkas av dåligt väder.

Om fällen är mycket nedsmutsad av till exempel träck och urin. Sådan ull vill ingen förädla och hantera manuellt eller med maskiner. Att använda den i trädgårdsodlingen går ju däremot bra.